Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » Ljekovita svojstva grožđica

Ljekovita svojstva grožđica

Written By Zaboravljeni Recepti on nedjelja, 16. listopada 2016. | 23:39:00



Grožđice nastaju sušenjem grožđa i jedna su od najpopularnijih vrsta suhog voća.

To je cjelovita i zdrava namirnica koja ima niz ljekovitih svojstava.

Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svijetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani.

Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima.

Bile su obavezne na brodu Kristofora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Pearyju tijekom pohoda na Sjeverni Pol, astronautu Scottu Carpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa.

Danas su najviše cijenjene zbog finog okusa i povoljne cijene, a odlična su zamjena za slatkiše.

Najpopularnije su u pripremi kolača, te imaju brojna ljekovita svojstva.


Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim djelovanjem

Grožđice su izvrstan izvor energije te sadrže dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente.

Imaju dvostruko više antioksidansa od svježeg grožđa.

Dobar su izvor minerala kalcija, željeza, mangana, magnezija, bakra, fluora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.




100 grama grožđica sadrži:

299 kalorija
79,8 grama ugljikohidrata
3 grama proteina
0,5 grama masti
3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe)
Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i kolesterola, smanjuju rizik od raka debelog crijeva, te poboljšavaju probavu.

Grožđice su idealne za sportaše kojima je potrebna energija.

Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svim dobnim skupinama.

Kao i drugo sušeno voće, idealne su za konzumaciju u hladnim mjesecima kada organizmu pomažu nadoknaditi potrebne vitamine i minerale.

Grožđice sadrže i značajnu količinu željeza koje direktno pomaže u liječenju anemije.

Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih stanica, dok viši udio bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.


Djeluju antiupalno i antikancerogeno


Grožđice kao i grožđe sadrže resveratrol - polifenol koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno djelovanje, a ujedno smanjuje i kolesterol.

Studije potvrđuju da resveratrol pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog crijeva i prostate, koronarne bolesti srca, degenerativne bolesti živaca, Alzheimerove bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija.

Smanjuje i rizik od moždanog udara. To čini tako da smanjuje aktivnost angiotenzina (hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska u krvnim žilama), a potiče proizvodnju dušičnog oksida koji opušta krvne žile.

Tamnije sorte grožđica posebno obiluju antocijaninima - antioksidansima koji štite od alergija, upala i tumora.


Čuvaju zdravlje srca i krvnih žila


Redovita konzumacija grožđica povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog tlaka.

Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za to, no najsnažnije djelovanje se pripisuje visokoj razini kalija - 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalija.

Kalij je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih žila i krvni tlak.


Reguliraju šećer u krvi


U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove inzulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare.

Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i reguliraju njegove razine, što je od velikog značaja za oboljele od oba tipa dijabetesa.

Grožđice pomažu u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daju osjećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.


Štite zdravlje očiju


Zbog udjela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida.

One štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte.

U njima je prisutan i vitamin A koji je također izuzetno važan za dobro očno zdravlje.

On smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila.


Smanjuju kiselost organizma


Acidoza - kiselost organizma - može biti metabolička ili respiracijska.

Izvor obiju kiselosti je želudac.

Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutarnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose, bolesti srca, tumora i raka.

Kalij i magnezij iz grožđica su vrlo učinkoviti u neutraliziranju kiselina u želučanom soku i reguliranju kiselosti organizma.


Čuvaju zube i kosti


Kalcij i bor, prisutni u grožđicama,važni su u prevenciji osteoporoze.

Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcija.

Osobito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno djeluje na zglobove i kosti.

Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne cakline.

Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i krhanja.

Sprečava rast bakterija Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, glavnih krivaca za karijes.




Domaći pripravci od grožđica

Recept protiv bolova

Prelijte svijetle grožđice votkom ili rakijom i prekrijte ih gazom.

Ostavite najmanje sedam dana dok alkohol potpuno ne ishlapi.

Nakon toga držite ih u vlažnoj posudi i jedite devet bobica dnevno.


Čišćenje jetre grožđicama

Pola čaše grožđica prelijte toplom vodom i ostavite da se 15 minuta natapaju. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode.

Isprane grožđice stavite u čašu i do vrha ulijte prokuhanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata.

Idućeg dana, najbolje ujutro, na prazan želudac popijte napitak i pojedite grožđice.

Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha.

Ovaj postupak obavlja se jednom tjedno tijekom mjesec dana, dva puta godišnje.


Grožđice u kulinarstvu

Grožđice se mogu jesti samostalno ili koristiti u različitim vrstama slatkih jela, a ako ste maštoviti i slanih.

Možete ih dodavati u jutarnje pahuljice ili smoothieje, salate, tijesta, umake ili pripremati s njima zdrave energetske pločice.

Imajte na umu da zbog slatkoće mogu zamijeniti i dio šećera u kolačima.


Ekspresni džem od grožđica

Stavite u blender 2 šalice grožđica i ½ šalice svježe iscijeđenog soka od naranče.

Smiksajte i ulijte u staklenku. Čuvajte u hladnjaku.

Izvor: dnevno.rs
SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar