Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » HRSKAVI KROMPIR ...DEFINITIVNO VRHU LJESTVICE I PO UKUSU I PO IZGLEDU

HRSKAVI KROMPIR ...DEFINITIVNO VRHU LJESTVICE I PO UKUSU I PO IZGLEDU

Written By Zaboravljeni Recepti on ponedjeljak, 19. rujna 2016. | 22:02:00



Sastojci
krompiri srednje velicine
svinjska ili guscija mast ili maslo
malo krupne morske soli
malo maslinovog ulja



1-2 zlice octa
zacinsko bilje (ruzmarin,kadulja,timjan)
malo papra
malo cesnjaka po zelji
malo maslaca

PRIPREMA:
1.
Krompire oguliti i staviti ih u posoljenu vodu. Kad prokuha, kuhati ih 10 minuta. Dok se krompir kuha, pecnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri karaju kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pecnicu staviti tepsiju sa masti da se otopi. Koristiti iskljucivo mast, najbolje svinjsku ili gusciju !
2.
Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruce poslagati u tepsiju na otopljenu mast. Staviti u pecnicu da se pece 30-40 minuta, dok nedobije finu rumenu boju.
3.
Zacinsko bilje nasjeckati, u mom slucaju ruzmarin i natopiti u malo maslinovog ulja. Dodati malo papra i malo octa i ostaviti stajati. Po zelji ovdje mozete dodati i malo protisnutog cesnjaka.



4.
Kad se krompir fino zarumenio izvadit van i svaki malo zgnjeciti. To cete najbolje napraviti sa ovom “alatkom” za gnjecenje krompira.
5.
Tako zgnjecene, svaki premazat sa mjesavinom ulja i zacinskog bilja, posuti sa malo krupne morske soli i na svaki staviti pomalo maslaca.
6.
Vratiti u pecnicu da se zapece jos 15-tak minuta. Posluziti toplo kao prilog.

Posluživanje:
Gospodin Oliver kaze da nikako nebi trebali izostavit ocat, jer da bas on daje “ono nesto” i iskljucivo mast koristit. Kako god, ovako pecen i hrskav i mirisan nas je odusevio.

Izvor: coolinarka.com
SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar