Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » PUDING BAKLAVA

PUDING BAKLAVA

Written By Zaboravljeni Recepti on petak, 4. studenoga 2016. | 00:58:00


SASTOJCI
• 500 gr gotovih kora za pitu
• 1 l mlijeka
• 3 kesice pudinga od vanilije (ili od čokolade)
• 4 kašike šećera



ZA PREMAZIVANJE JUFKI
• 4 jaja
• 1 dcl ulja
• 4 kašike šećera

ZA ZALJEV
• 500 gr šećera
• 2 čaše (od jogurta) vode



PRIPREMA
1. Skuhati 3 pudinga od vanilije u litri mlijeka, zaslađen prema ukusu.
2. Puding posuti šećerom u prahu (da se ne formira korica) i ostaviti da se prohladi. Ne mora se ohladiti skroz, može biti i mlak.
3. Odmah staviti zaljev da se kuha. Šećer preliti vodom i staviti da proključa. Od trenutka kad proključa, dovoljno je 2 – 3 minute, pa skloniti i ostaviti da se ohladi.
4. Umutiti jaja sa šećerom i uljem za premazivanje jufki.
5. Prebrojati jufke i podijeliti kore tako da vam na jedan rolat dođu najmanje 3 kore, može i do 5 kora. Sveukupno trebate dobiti 3 rolata.
6. Uzeti prvu jufku, premazati je smjesom od jaja i ulja, zatim drugu, koju također premazujemo i treću, koju ne treba premazivati. Na kraj jufke staviti trećinu pudinga i polako zarolati sve u rolat. Sa koje strane ćete rolati (duže ili kraće) odredite prema dužini svog pleha u kojem ćete peći baklavu.
7. Formiran rolat staviti u podmazan pleh.
8. Postupak ponoviti sa ostalim jufkama. Gotovu baklavu malo pouljiti.
9. Rernu zagrijati na 180°C i staviti baklavu da se peče. Peći oko 15 – tak minuta da baklava lijepo porumeni.
10. Ispečenu baklavu zaliti zaljevom koji se već prohladio.
11. Ostaviti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi, a  zatim staviti malo i u frižider.
12. Sjeći na komade željene veličine (ja sam sjekla malo ukoso) i poslužiti.

NAPOMENA
Umjesto pudinga od vanilije možete koristiti bilo koji drugi puding – jagoda, malina, čokolada, banana…

Izvor: https://www.kuvajmo-blogovski.com/
SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar