Mozete eksperimentirati sa razlicitim nadjevima, u svakom slucaju probajte, pogotovo ako volite burek i ovakve vrste jela. Fantasticno je!
SASTOJCI:
TIJESTO:
2 salice glatko brasno
50g maslac, otopljen
1 salica topla voda
1 zlicica sol
ulje za premazivanje
NADJEV 1:
1/3 salice feta sir
2 zlice persin
NADJEV 2:
150g mljeveno meso
1 luk
1/2 - 1 zlicica sol
150 ulje
2 zlicice crvena paprika
1/2 zlicice papar
Premazivanje:
30g maslac
200ml voda
1 zlicica sol
ZAVRŠNI SLOJEVI:
300ml jogurt
2 cesnjak (ako volite)
50g maslac
1 zlica mljevena paprika
PRIPREMA
1.
Ovo mozete pripremiti sa gotovim tijestom ili napraviti sami, kako zelite.
Domace tijesto:
Pomijesati brasno sa soli, dolijevati mjesavinu maslaca i vode i zamijesiti tijesto.
Premazati sa uljem. Prekriti sa plasticnom folijom ostaviti da odstoji barem 1 sat.
Nakon toga raspoloviti tijesto na dva dijela ( ako radite samo jednu vrstu onda ne trebate dijeliti tijesto).
Tijesto razvuci na tanko.
2.
U manji lonac dodati ulje, sitno nasjeckan luk i prziti oko 7 minuta, zatim dodati mljeveno meso, posoliti, popapriti i dodati mljevenu papriku i prziti sve dok tekucina koju meso ispusti potpuno ispari. meso se mora malo zapeci.
Malo ostaviti da se ohladi prije nadjevanja.
Jedan dio tijesta poprskati sa malo ulja, dodati przeni luk i meso i zatim tijesto zarolati, kao roladu.
3.
Razmrviti feta sir ( ili neki drugi, moze svjezi) i pomijesati sa naskeckanim liscem persina. Mozete dodati spinat. Nije potrebno soliti.
Poprskati s malo ulja razvuceno tijesto, dodati sir s persinom, i zamotati.
4.
Tijesto razrezati na komade dugacke oko 3cm.
5.
Okruglu tavu premazati s uljem i slagati rolice, Okrenite ih okomito i malo pritisnite da se sploste, ne previse.
Ja sam koristila malu tavu oko 19cm promjera.
6.
Napunite tako cijelu tavu s rolicama od sira i mesa, ili praznim rolicama ako radite po originalnom receptu.
Staviti peci na 180 C, oko 30 minuta. Rolice trebaju potamniti.
7.
U loncicu zagrijte vodu, maslac i sol. Kad prokuha maknuti i odmah preliti preko pecenih rolica da se natope.
8.
U loncu ili dubljoj tavi gdje ste przili meso, dodati maslac i mljevenu papriku i prziti oko 2 minute.
9.
Po originalnom receptu nasjeckani cesnjak dodaje se u jogurt. Ja i svjezi cesnjak nismo prijatelji, pa sam ja dodala jogurt bez cesnjaka. Mozda bi bilo dobro najprije ga malo porziti pa onda pomijesati s jogurtom. Vjerovatno cu tako napraviti slijedeci put.
Rolice premazati sa debelim slojem jogurta, zatim preliti sa maslacem i paprikom.
Odmah posluziti.
10.
Jogurt i zapeceni maslac s mljevenom paprikom daju ovom obicnom jelu fantasticni okus. Definitivno za sve koji obozavaju burek i ostala jela od vucenog tijesta.
Izvo: coolinarika.com
0 komentari :
Objavi komentar