Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » Provjereni prirodni lijekovi za upalu grla i gnojnu anginu

Provjereni prirodni lijekovi za upalu grla i gnojnu anginu

Written By Zaboravljeni Recepti on petak, 23. rujna 2016. | 18:28:00



Krajnici služe kao čuvari koji sprečavaju ulazak bakterija (ili virusa) kroz grlo. U tom slučaju dolazi samo do laganog nadražaja krajnika (tonsillitis). Ukoliko se ne mogu spriječiti bakterije, dolazi do upale grla, ždrijela i krajnika, koji pritom otiču i izazivaju bol. Potom sljedi gnojna angina.

Simptomi upale krajnika su slični kao i kod gripe i jake prehlade: povišena tjelesna temperatura, groznica, glavobolja, otežano gutanje. U nekim slučajevima se stvaraju žuto-bijele fleke na krajnicima, te bakterije mogu da dospiju u krv i izazovu organske upale (upalu mišića grla, srčanog mišića ili bubrega). Česte upale krajnika mogu prouzrokovati hronično oboljenje krajnika.

Narodni lijekovi za upalu grla, krajnika i anginu

Protiv ovih akutnih i hroničnih oboljenja upotrebljava se ljekovito bilje blagog dejstva, osobito ono koje ima sluzi, pektina, tanina i nekih eteričnih ulja. To su…

prije svega, bijeli i crni sljez, trandavilje, gavez, podbjel, jagoda, kupina, malina, borovnica, brusnica, steža, trava od srdobolje, dunja, lan, srčenjak, hrastova kora, nana, hajdučica, kamilica, žalfija, petrovac, iđirot, morač i druge biljke slične ovim.





Osobito se cijeni aromatično bilje u kome ima proazulena, od kojih prilikom destilacije nastaju azuleni, zbog čega su ova eterična ulja plava ili zelena, Ukoliko je eterično ulje od kamilice, hajdučice i nekih drugih biljaka tamnije plave boje, utoliko se u medicini više cijeni, jer ima više ugljovodonika azulena i zbog toga bolje i pouzdanije djeluje kao antiflogistik, tj. protiv upala sluznice i kože.

Evo nekoliko čajeva i čajnih mješavina koje se u narodnoj medicini upotrebljavaju za liječenje upale sluznice grla, krajnika i gnojne angine:

1. Punu supenu kašiku kamilice popariti sa 200 ml. ključale vode, smjesta poklopiti i, kad se smlači, ocjediti i iscjediti, zatim čajem grgljati i poslje svakog grgljanja popili, to činiti često u toku dana.

2. Po 1 kafenu kašičicu kamilice i hajdučice, pomješati i postupiti kao pod 1.

3. Po 1 kafenu kašičicu kamilice i žalfije, pomješati i postupiti kao pod 1.

4. Punu kašiku žalfije popariti sa 200 ml. ključale vode, odmah poklopiti i poslje 2 sata ocjediti, grgljati i piti.

5. Po 1 kafenu kašičicu žalfije, kamilice i petrovca, pomješati i postupiti kao pod 4.

6. Po 1 kafenu kašičicu žalfije, kamilice i iđirota, pomješati i postupiti kao pod 4.

7. Po 35 g kamilice i žalfije i po 15 g petrovca i nane, pomješati i postupiti kao pod 4.

8. Po 25 g kamilice, cvijeta bijelog i crnog sljeza i podbela, 1 kašiku mješavine spremiti i upotrebiti kao pod 4.

9. Blagi sluzni čaj: 20 g cvijeta ruže, trandavilja, bijelog i crnog sljeza i podbjela, pomješati i postupiti kao pod 4.




10. Po 30 g korjena trave od srdobolje i srčenjaka i po 10 g žalfije, nane, majčine dušice i kamilice, pomješati i postupiti kao pod 4.

11. Po 25 g lista jagode, kupine, maline i ribizle, punu kašiku ove smješe kuhati 5 minuta u 200 ml. vode, kad se smlači, ocjediti i grgljati.

12. Po 25 g steže, petrovca, hrastove kore (isitnjene) i hajdučice, pomješati i postupiti kao pod 11.

13. Po 40 g korjena bjelog sljeza i sladića i po 10 g lista žalfije i pitome nane, pomješati i postupiti kao pod 4.

14. Po 20 g lista žalfije, nane, timjana, trave od majčine dušice i vranilovke, pomješati i postupiti kao pod 4.

15. Po 50 g iđirota i bijelog sljeza, pomješati i postupiti kao pod 4.

16. Po 20 g lista dunje, jabuke, crnog sljeza, podbjela i žalfije, pomješati i postupiti kao pod 4.

17. Po 25 g kamilice, nane, žalfije i anisa, pomješati i postupiti kao pod 4.

18. Po 40 g pupoljaka majske ruže i cvijeta trandavilja i po 10 g kamilice i matičnjaka, pomješati i postupiti kao pod 4.

NAPOMINjEMO: da je gnojna angina jedna od najtežih posljedica upale grla, lako je prelazna na druge osobe u blizini i ne možete je izliječiti za jedan dan, zbog toga savjetujemo da prije nego je dobijete koristite neke od gore navedenih prirodnih lijekova kako biste spriječili njeno pojavljivanje.

Izvor: atma
SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar