Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » KISALJENJE RIBANOG KUPUSA ZA ZIMNICU....RIBANAC

KISALJENJE RIBANOG KUPUSA ZA ZIMNICU....RIBANAC

Written By Zaboravljeni Recepti on četvrtak, 29. rujna 2016. | 12:04:00



Sastojci
50 kg kupusa
1/2 kg krupne soli
1 plastična ili drvena kaca od cca 100 l



drvene dašćice
1 veći kamen

Priprema
1.
Glavice kupusa očistite od vanjskih listova, prerežite na polovice i odrežite svakoj polovici korijen.
2.
U pripremljenu plastičnu (ili drvenu - još bolje) kacu na dnu posipajte malo krupne soli. Drveni ribež postavite na kacu tako da prilikom ribanja kupus pada u nju.
3.
Prerezanu stranu kupusa priljubite uz zadnju stranicu kliznog dijela na ribežu. Sada sve ide kao po "loju" - povlačeći klizni dio ribeža gore-dolje kupus se lijepo nariban slaže u posudu. Samo oprez - noževi ribeža su jako oštri pa mogu i prsti nastradati, a tada niti kupus neće biti dobar!!!
4.



Nakon izribanih 10-ak polovica, rukom se dobro natisne kupus i doda jedna šaka soli. Ako imate nekoga tko je voljan gaziti izribani kupus, biti će najbolje, ako ne, poslužite se priručnim alatom - drvenim batom za natiskivanje kupusa iz domaće radionice. Batom se nabija kupus da izađe sav zrak i da bi kupus otpustio što više soka.
5.
Znači, nakon svakih 10 izribanih polovica ponovite postupak - natisnuti, posoliti i batom nabiti što više kupusa i tako dok ne utrošite sav pripremljeni kupus.
6.
Kada je sav kupus izriban i dobro, dobro natisnut, iznad njega mora biti dosta otpuštenog soka. Sada se stavljaju daščice koje se slažu jedna do druge, na njih dolazi kamen radi pritiska i kaca se zatvori.
7.
Provjerite nakon nekoliko dana šta se dešava u bačvici. Nakon otprilike 1,5 - 2 mjeseca kupus je ukiseljen.
8.
Ukiseljeni kupus valja svakih 15-20 dana očistiti - oprati dašćice i izvaditi dio tekućinu (rasola). Vratiti dašćice i doliti vode toliko da bude iznad postavljenih dašćica. Provjeriti i slanoću, ako treba u vodu dodati još soli.

Izvor: coolinarka.com
SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar