Home
»
»
DOMAĆI AJVAR OD BARENE PAPRIKE
DOMAĆI AJVAR OD BARENE PAPRIKE
Written By Zaboravljeni Recepti on utorak, 20. rujna 2016. | 22:25:00
Ovaj recept za ajvar je malo drugačiji od recepta za ajvar od pečene paprike, ali je ukus na svoj način fenomenalan kao i kod ajvara sa pečenim paprikama.
Sastojci:
oko 15kg paprike
oko 3kg plavog patlidžana
5l vode
7 kašika eksencije
6 kašika soli
8 kašika šećera
1,3l ulja
oko 10g konzervansa
1 veza lista celera
nekoliko zrna bibera
Priprema:
Paprike za ajvar obično su mesnate i crvene, ali mi smo zbog suše ove godine upotrebili manje mesnate i ne baš sve crvene paprika, iz bašte.
Dakle, paprike oprati i ocediti, pa im zatim odstraniti repelje i semenke. Plavi patlidžan takođe oprati, ocediti pa ga oljuštiti i iseći na šnite. U širu šerpu naliti 5 litara vode i dodati 4 kašike eKsencije, 4 kašike soli, 4 kašike šećera, celer i biber. Pustiti sve ovo da proključa, pa paprike i patlidžan spuštati na 2 do 3 minuta u kipuću tečnost, pa ih vaditi u đevđir, da se ocede pa ih stavljati u veći sud sa poklopcem.
Da bi se ajvar kasnije što kraće pržio poželjno je paprike i patlidžan dobro ocediti, za šta mi koristimo džakove za paprika, u koje poređamo ovako obrađenu papriku i patlidžan i ostavimo nekoliko sati na ceđenju. Oceđeno povrće samleti na mašini za meso i sipati u dobro nauljenu širu šerpu pa staviti na kraj šporeta da se polako greje. U međuvremenu sipati oko ½ litra ulja u šerpicu da se takođe greje.
Kada se smesa za ajvar zagrejala, namaknuti je na jaku vatru i pržiti je uz neprestano mešanje. I ulje namaknuti na jaku vatru i posle oko pola sata prženja uliti ulje u ajvar, opet uz neprestano mešanje. Pržiti ajvar još oko pola sata pa opet dodati još ½ litra ulja pripremljenog na isti način. I ovo ponoviti sa preostalim uljem posle otprilike sat vremena. Dobro oceđen ajvar obično se uprži za 2,5 do 3 sata na jakoj vatri. Pred kraj prženja dodati 3 kašike esencije, kašike soli i 4 kašike šećera da se ubije gorčina paprike. Pržiti ajvar još malo uz neprestano mešanje pa probavati ukus i po želji ga modifkovati sa pomenutim sastojcima. Po gustini smese i po tragu koji se duže zadržava iza lopatice kojom se meša, može se utvrditi da je ajvar upržen.
Tada ga treba skinuti sa vatre i uz stalno mešanje dodati oko 10g konzervansa ili 1g na kg ajvara. Posle 7-8 minuta mešanja ajvar sipati u blago zagrejane, čiste i suve tegle, pa ga staviti na kraj šporeta da se uhvati pokorica po površini. Na kraju tegle sa ajvarom dobro zatvoriti poklopcima i ostaviti na tamnom i hladnom mestu do upotrebe.
Izvor: coolinarka.com
0 komentari :
Objavi komentar