Bubrežni kamenci stvaraju se iz otpadnih tvari i soli što se nalaze u mokraći…
Što je manje mokraće, to je u njoj više otpadnih tvari i soli. U našim krajevima bubrežni kamenci dosta su česta pojava, posebno u Primorju…
Kamenci uglavnom nastaju u jednom bubregu. Isto tako, najčešće se javlja jedan kamenac, dok su rijetki slučajevi kad istodobno u bubregu postoji nekoliko kamenaca.
Bolest pogađa najviše muškarce u dobi od 25 do 45 godina. U djece i ljudi u dobi iznad 45 godina kamenci nastaju uglavnom u mokraćnom mjehuru. Toj su bolesti skloni ljudi koji se pri radu mnogo znoje i gube mnogo tekućine, zatim oni koji veoma malo mokre – a malo mokre jer ne uzimaju veće količine tekućine.
Glavni znak bolesti je jaka bol u predjelu bubrega, koja se širi uzduž odvodne mokraćne cijevi do prepone. Uz bol osjeća se mučnina i povraćanje. Bol nastupa u vidu napada koji postupno popušta pa se opet ponavlja. To su tzv. bubrežne kolike. Nastaju iznenada, a izazivaju ih vožnja po neravnoj cesti, kad čovjek skače ili trči i sl.
Do tada je kamenac mirovao u svojem ležištu; međutim, vanjskim utjecajem pokreće se i zatvara oticanje mokraće.
Jakim stezanjem bubrežne zdjelice ili mokraćovoda organizam pokušava istisnuti kamenac, a to uzrokuje žestoke bolove. Poslije svakog napada pri kraju mokrenja primjećuje se nešto malo krvi, a ponekad je sva mokraća blago krvava. Krv dolazi otuda što je kamenac oštetio odvodni kanal.
Liječenje: Recept za čajnu mješavinu protiv kamena u bubregu
Potrebni sastojci:
– 40 g. stabljike kilavice
– 40 g. listova medveđeg grožđa
– 40 g. žila zečjeg trna
– 30 g. stucanog ploda šipurike
– 30 g. listova breze
– 30 g. listova i cvjetova kunice
– 20 g. koprive
Pripremanje i primjena čaja:
1. Trave jako usitniti i smiješati.
2. U 2 litre vode preko noći namočiti 15 g. mješavine trava.
3. Ujutro staviti na tihu vatru i kad prokuha držati na vatri 1 minutu.
4. Ohladiti poklopljeno, procijediti u boce i dodati svježi limunov sok (iz 1 limuna).
5. Čaj piti umjesto vode, s tim da se dnevno popije najmanje 1,5 litra.
6. Osim toga, za vrijeme jela 3 puta dnevno popiti po jednu šolju slabijeg čaja pripremljenog od žila i stabljike ježovine (bodljikave veprovine).
Ishrana, dok traje liječenje:
Hranu pripremati sa što manje soli, čorbastu, jako raskuhanu i jesti mlaku. Ne piti svježu vodu. Vodu najprije prokuhati i ohladiti, i tek onda piti. Isto tako, zabranjeno je piti mineralne vode, jesti masniju hranu i konzervirane prerađevine.
Umjesto navedenog čaja, u liječenju pijeska u bubrezima može poslužiti i čaj od slijedećih trava:
– 60 g listova breze
– 60 g pirevine (podzemni dio)
– 40 g stabljike preslice
– 40 g samljevenog ploda šipurike
– 20 g stabljike timijana
Čaj se priprema i uzima kao u prvoj recepturi.
Izvor: atma
0 komentari :
Objavi komentar