Već duže vreme merkam ovu banicu... Ovog puta sam skoknula do komšija, da vidim šta to oni kuvaju, i predstavljam vam njihov specijalitet ...U pitanju je Bugarska. Probala sam je pre 2 godine na moru, svidela mi se, a sada mogu reći da ću je često spremati u svom domu.
Sastojci:
10 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
300 ml mlake vode
100 ml ulja
1 žličica soli
500 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
Nadjev:
350 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
sol
Za premazivanje:
oko 70 ml ulja
Priprema:
1.
U posudu stavite kvasac, šećer i vodu te razmutite.
2.
Dodajte ulje, sol i postepeno dodajte brašno te rukama zamijesite tijesto. Tijesto će biti mekano, ali se neće lijepiti za ruke.
3.
Tijesto ostavite stajati 15 minuta da raste, a zatim ga podijelite na 3 dijela (bez da ga ponovo mijesite).
4.
Tijesto odmah stavite na stolnjak i prvo razvaljajte valjkom, a zatim razvucite rukama dokle god možete (u obliku pravokutnika).
5.
Za nadjev razmutite jaja, sir i sol po potrebi.
6.
Razvučeno tijesto pokapajte uljem, rasporedite 1/3 nadjeva po cijeloj površini (osim 10 cm uz gornji rub). Postupak ponovite s prestalim tijestom.
7.
Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto i savijte u krug. Stavite na nauljenu tepsiju (41x30 cm), tako da vam stanu sva tri kruga.
8.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta. Isključite pećnicu, banicu premažite uljem i vratite još 5 minuta u pećnicu.
Posluživanje:
Ohlađenu banicu poslužite uz jogurt ili kiselo mlijeko.
Savjet:
Tijesto prije razvlačenja nauljite te ga razvlačite nauljenim rukama.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari :
Objavi komentar