Sastojci
za prhko tijesto:
250 g brašna
125 g hladnog maslaca
75 g šećera
1 kom žumance
2 kašike kisele pavlake
mrvica soli
za biskvitno tijesto:
2 kom jaja
5 kašike šećera
4 kašike ulja
5 kašika jogurta
7 kašika brašna
1 kom vanilin šećer
1/2 praška za pecivo
još potrebno:
400 g jabuka
1-2 kašike limunovog soka
po želji cimeta
Priprema
1.
U posudu sipati brašno, dodati maaalo soli, šećer i maslac isječen na listiće i mijesiti da se naprave mrvice, dodati žumance i kiselu pavlaku i umijesiti glatko tijesto, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 30-ak minuta.
Pleh 26 cm premazati sa malo ulja, tijesto istanjiti da je prečnik oko 2 cm veći od kalupa i uz pomoć oklagije prenijeti u pleh.
2.
Jabuke očistiti, ako su neprskane ne treba ih ljuštiti, i isjeći,poprskati sokom od limuna i posuti cimetom, poslagati na tijesto
3.
zapeći 10-ak minuta na 200 C
4.
Napraviti biskvitno tijesto. Umutiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer i mutiti da se istopi, dodati ulje i ponovo umutiti, zatim sipati jogurt i sve sjediniti.
Brašno izmiješati sa praškom za pecivo, sipati u smjesu od jaja i manjom brzinom mutiti da se sve sjedini.
5.
Biskvitno tijesto sipati preko jabuka i vratiti u rernu da se peče do kraja
6.
Pečenu pitu posuti šećerom u prahu pomiješanim sa malo vanilin šećera
7.
Poslužiti dobro ohlađenu
Izvor: coolinarka.com
0 komentari :
Objavi komentar