Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » POGAČA KRUNA ILI CVET POGAČA, SVEJEDNO KAKO SE ZOVE, BITNO JE DA JE PREDOBRA!!

POGAČA KRUNA ILI CVET POGAČA, SVEJEDNO KAKO SE ZOVE, BITNO JE DA JE PREDOBRA!!

Written By Zaboravljeni Recepti on četvrtak, 24. studenoga 2016. | 00:37:00



SASTOJCI
500 g brašna
10 g suvog kvasca
250 ml mleka
1 kašičica šećera



1 kašičica soli
30 g omekšalog putera
50 g otopljenog putera
po želji susam, crni susam, laneno seme,razne semenke
1 кašičica mleka
1 jaje + 1 belanac



PRIPREMA
1. Zagrejati mleko da bude toplo, dodati suvi kvasac i kašičicu šećera, promešati pa ostaviti na stranu dok se kvasac ne podigne, oko desetak minuta.

2. U posudu, u kojoj ćete mesiti, staviti brašno,kašikicu soli pa sve dobro promešati, napraviti udubljenje na sredini pa dodati, 50 g otoljenog putera, jedno celo jaje i jedan belanac, žumanac ostaviti za premazivanje pogače, i nadošli kvasac sa mlekom.
Sve dobro sjediniti, pa sipati na radnu površinu i mesiti oko desetak minuta, ako vam je potrebno dodati malo brašna po radnoj površini.Testo treba da bude elastično i mekano. Premazati ga sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste.

3. Naraslo testo premesiti pa podeliti na 5 jednakih delova.
Od jednog dela,premesiti pa ga oblikovati u loptu i staviti ga na sredinu pleha, koji ste prethodno podmazali sa puterom, veličine od 22cm do 24cm, moj je bio 20cm i zato mi je pogača otišla u visinu.
Drugi deo podeliti na 3 dela, pa ih rastanjiti i napraviti pletenicu,koju ćete obaviti oko lopte u sredini.

4. Od preostalih tri dela, uzeti jedan deo, razvaljati ga otprilike 20cm u prečniku,premazati ga omekšalim puterom, pa tako i sa sledećim delom, razvaljati, staviti ga preko prvog i njega premazati omekšalim puterom, i sa trećim, razvaljati, staviti ga preko prethodne dve kore, ali ga nemojte premazivati puterom.

5. Rastanjiti sve kore u jednu pravougaonu koru, debljine,2mm pa je premazati ostatkom putera. Zaviti je kao rolat.

6. Seći rolate veličine od 2 do 2.5 cm pa ih ređati u krug oko pletenice, blago ukošene ali da vam se jedan deo rolata sastavlja sa pletenicom.

7. Premazati umućenim žumancetom sa malo mleka, posuti semenkama po želji, pokriti i ostaviti da još malo naraste, oko pola sata.,

8. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 30 minuta, ili dok vam fino ne porumeni.
Toplu pogaču premazati sa vrlo malo otopljenog slanog putera, ostaviti a se ohladi u kalupu, oko 5 minuta, pa je izvaditi i ohladiti je na žici.

9.Uživajte kao što smo i mi uživali

Izvor: coolinarka
SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar