Home
»
»
NIKAD VIŠE KUPLJENI HLJEB: Zbog OVOGA ćete poželjeti ispeći hljeb kod kuće!
NIKAD VIŠE KUPLJENI HLJEB: Zbog OVOGA ćete poželjeti ispeći hljeb kod kuće!
Written By Zaboravljeni Recepti on petak, 18. studenoga 2016. | 11:50:00
Prije deset godina, hljeb iz pekare je bio dvostruko bolje kvalitete od onih koje možemo kupiti danas! Danas je svaki treći hljeb iz pekare pun pesticida i hemikalija koje bi mogle negativno utjecati na ljudsko zdravlje.
Najnovije istraživanje je pokazalo da 63% uzoraka kupljenog hljeba sadrži najmanje jedan pesticid, a 17% uzoraka sadrže dvije ili više hemikalija.
Najgore od svega je činjenica da se rezultati odnose na proizvode koji su označeni kao “organski”.
Čest sastojak u pekarskim proizvodimaje i onaj dobijen iz ljudske kose koji dolazi iz Kine!
U ranijim vremenima, hljeb se mijesio ručno od brašna i vode sa kvascem. Proces izrade je trajao satima.
Danas, pekarski proizvodi su izrađeni na brzoj traci. Od trenutka miješanja tijesta, ambalaže i prodaje gotovog proizvoda prolazi čak i manje od 4 sata.
Da bi se to postiglo, proizvođači koriste raznu dodatnu opremu – regulatore kiselosti, pojačivače okusa, boje.
Sve se to radi kako bi se vratitio izgubljeni okus i miris hljeba, i popravila šteta nanesenau brzom pripremom.
Nakon pečenja, prskaju se hemijski proizvodi, kao što su kalcijum propionat za sprečavanje gljivica, i na taj način povećava rok trajanja. Proizvod se zatim pakuje u atraktivnu ambalažu, u koju ih nađemo na policama trgovina.
Komercijalna proizvodnja hljeba je precizna “nauka”. Iznos aditiva određuje izgled, okus, boju, miris i trajanje pekarskih proizvoda.
Na osnovu svega navedenog, najbolje je da ga sami napravite kući i uživate u njegovom okusu.
Izvor: narodnamedicina.info
0 komentari :
Objavi komentar