nedjelja, 27. studenoga 2016.
Moja ruska salata
Sastojci
1 pileći filet
300gr praške šunke ( ev. delikates karea)
5 krompira srednje veličine
600gr šargarepe
2.tegle kornišona
1.šolja barenog graška
1.kašika senfa
3-4 barena jajeta ( nije obavezno)
600gr majoneza
Priprema
1.
Obarite belo meso i iseckajte ga na sitne kockice. U istoj vodi obarite šargarepu, pa je takodje iseckajte sitno, a vodu od kuvanja sačuvajte za neku čorbicu.
2.
Grašak probarite dok zrna ne odmeknu, ali vodite računa da ne prekuvate. Zrna treba da zadrže svoj oblik i boju.
3.
Krompir obavezno kuvajte u ljusci, najbolje u ekspres loncu. Na taj način neće “popiti” previše vode i početi da se raspada. Kad ga probodete ( štrikaćom iglom kao ja 😉 ) i utvrdite da je kuvan, kratko ga isperite pod mlazom hladne vode, potom oljuštite. Seckajte sitno i za tu priliku pripremite oštar ravan nož i posudu s vodom jer će se lepiti. Ali samo na taj način dobićete fine kockice umesto kašaste raspadnute mase.
4.
Takodje sitno naseckajte šunku, jaja i krastavčiće, začinite solju, biberom i limunovim sokom po želji, dodajte senf, a potom majonez, pa fino promešajte da se masa ujednači. Nemojte štedeti na majonezu, ruska salata mora da bude sočna. Dobro ohladite. Možete je kombinovati sa raznim slanim pecivima, korpicama ili tortama, ali i poslužiti sasvim jednostavno, ovako .
Posluživanje
Važno pravilo: Dobar,pravi ukus postićićete samo ako seckate što sitnije ( zato nikad ne upotrebljavam smrznutu mešavinu povrća) i koristite finu šunku,čistu i nemasnu poput praške ili laks-karea. Parizeri i šunkarice ne dolaze u obzir.
izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar