Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » BOSANSKI SOMUNI (LEPINE)!!! UVIJEK IH PRAVIM VISE, PA ZAMRZNEM…..A UZ CEVAPCICE SU NAJBOLJI…

BOSANSKI SOMUNI (LEPINE)!!! UVIJEK IH PRAVIM VISE, PA ZAMRZNEM…..A UZ CEVAPCICE SU NAJBOLJI…

Written By Zaboravljeni Recepti on petak, 7. listopada 2016. | 18:14:00



Sastojci
1 kg. brasna
2 supene kasike kvasca
250 ml. mlijeka


  1 supena kasika secera
1 cajna kasika soli
cujrukotica(cujrukot)

Priprema
1.
Kvasac pomijesati sa secerom i uz malo topla mlijeka staviti da uskvasa.
2.
Brasno i so prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati tijesto.Dobro uraditi rukama, uvijek povlaceci rukom sa vanjske strane tijesta ka unutrasnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto.
3.
Ostaviti tijesto da naraste duplo a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata.
4.


  Na dobro pobrasnjenu povrsinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na 6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo-krajeve somuna i polagano poceti razvlaciti.
5.
Veoma je bitno da somun razvlacite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Ja obicno u jednoj ruci (na dlanu) drzim somun a drugom razvlacim.
6.
Malom cackalicom za raznjice, predhodno namocenoj u vodu na somunu praviti rombove, malo somun umiti sa vodom i posuti preko curukoticu.
7.
Rernu zagrijati na 250 stepeni i somune peci 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni) dok ne porumene.Somuni se napusu i to je znak da su gotovi.
Posluživanje
Nema amerikanca koji je probao somune i cevapcice a da nije bio odusevljen.Kada mi je prije nekoliko godina sinovljev kompletan tim sa trenerima (njih oko 20-ak) bio na veceri, porcija cevapa se trazila vise a o luku da i ne govorim. Njihov komentar je bio, interesantna kombinacija…..

Izvor: coolinarka.com
SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar