Napravite karamel koji možete koristiti za preljev sladoleda, kolača i voća.
SASTOJCI:
200 g šećera
200 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
(po želji) prstohvat morske soli
PRIPREMA:
1. Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak.
2. Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer će prskati. Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.
3. Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.
4. Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
5. Ulijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Iskreno, ne znam koliki mu je rok trajanja (mislim tjedan dana).
6. UPDATE: danas sam ga pravila opet, ali sam htjela pokušati s malo drugačijim omjerom sastojaka. Dakle, otopila sam 180 g šećera, dodala sam 200 ml slatkog vrhnja.
Izvor: coolinarka.com
Nema komentara:
Objavi komentar