Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » Divlja ruža je čuvar vašeg zdravlja

Divlja ruža je čuvar vašeg zdravlja

Written By Zaboravljeni Recepti on nedjelja, 9. listopada 2016. | 23:44:00


U ovom periodu godine, kućna ljekarna je nezamisliva bez šipurka, šipka ili divlje ruže (Rosa pseudofruktus). Izuzetno je ljekovit i sadrži hranjivo biljno ulje. Plod se bere ručno, krajem rujna iu listopadu, kada sazrijeva. Suši se na suncu ili u sušarama, na temperaturi od 80 stupnjeva, nakon toga je tvrd, smežuran, sjajan i tamnocrvene boje. Ima slatko-kiseli okus i nema miris.

Sjeme sadrži oko 10 posto masnog ulja, koje je bogato oleinskom, linolnom i linoleinskom kiselinom. Šipurak je pun vitamina C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima, taninima …



Zbog vrijednih sastojaka, koristi se kao tonik, vitaminski napitak protiv prehlade i gripe, kao blagi diuretik i laksativ. Džem i marmelada od šipka se kod nas tradicionalno pripremaju.
Čaj od divlje ruže djeluje učinkovito kod umora, malaksalosti i anemije, pročišćava krv, pomaže organima za varenje, potiče izlučivanje mokraće bez nadražaja bubrega. Sprečava stvaranja pijeska, ublažava upale mokraćnog trakta.

Ulje ove biljke se koristi u kozmetici, aktivna je supstanca u preparatima za upalu kože. Primjenjuje se lokalno u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a preporuča se posebno za njegu izrazito suhe i zrele kože. Istraživanja su pokazala da masno ulje divlje ruže blagotvorno djeluje na stanice epiderme. Najčešće se dodaje losionima za tijelo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i kremama za lice i ruke.



ČAJ KAO TERAPIJA
Za početak dana – Žlicu usitnjenog, osušenog ploda prelijte s dvije šalice vrele vode, ostaviti pola sata. Ohladite, procijedite, dodajte po želji žlicu meda i popijte prije jela. Savršen je za rasanjivanja i dobro raspoloženje.

Jači imunitet – Tri jušne žlice usitnjenog, sušenog ploda šipurka potopiti u 0,5 l hladne vode i ostavite da stoji tri dana. Zatim prokuhajte pola sata, ostavite da se ohladi pa procijedite i pomiješajte s istom količinom mlijeka, zasladite žlicom meda. Pijte pred spavanje. Čaj jača organizam, posebno kod starijih osoba.

Suh kašalj i prehlada – Supenu žlicu dobro usitnjenog suhog ploda šipka prelijte s 2 dl kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite, zasladite žličicom bagremovog meda i pijte prije jela, tri puta na dan. Ako je nazeb uzrok kašlja, pijte ga češće. Važno je da uvijek bude svježe spremljen, nikako podgrejan.

Izvor:Novosti

SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar