Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » ISTINA JE – kikiriki jača spolnu moć i pomaže kod umora!

ISTINA JE – kikiriki jača spolnu moć i pomaže kod umora!

Written By Zaboravljeni Recepti on srijeda, 7. rujna 2016. | 11:56:00



Kikiriki sadrži vitamine grupe B koji daju sjaj kosi i umirujuće djeluju na nervni sistem, i vitamine grupe E koji stimuliraju funkciju spolnih žlijezda. Kikiriki je koristan kod jake iznemoglosti i teških oboljenja. Mnogi su stanovnici Indonezije uvjereni kako nema boljeg sredstva protiv umora od “tempe” – presovanih kolutića kikirikija preprženih u vrućem ulju…Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, botanički kikiriki pripada porodici mahunarki, zajedno s graškom, lećom, grahom i drugima. Kod kikirikija je posebno zanimljivo to da se cvjetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine savijaju prema zemlji i ulaze unutar nje, gdje se razvijaju i sazrijevaju mahune kikirikija.




Kikiriki se koristi na razne načine. Mi ga najčešće grickamo, ali on se koristi u industriji, i to za spravljanje sapuna, deterdženata, krema, šampona, sjaja za cipele, brašna, ali i lijekova. Njegova ljekovita svojstva su manje poznata širim masama. Uglavnom se zna da jača potenciju, ali kikiriki može i mnogo više.

Historija kikirikija

Smatra se da kikiriki potječe iz Južne Amerike. Među najstarije poznate predmete koji svjedoče o tome da čovjek odavno cijeni kikiriki, ubraja se jedna vaza iz pretkolumbovskog razdoblja koja je pronađena u Peruu. Vaza ima oblik kikirikija i ukrašena je šarama koje podsjećaju na kikiriki.

Španjolski istraživači, koji su prvi naišli na kikiriki u Južnoj Americi, na povratku su ga donijeli u Evropu. Odatle se raširio i na druge kontinente. Do početka 19. stoljeća već se započelo s komercijalnim uzgojem kikirikija u američkoj državi Južna Karolina.

George Washington Carver, jedan od prvih američkih poljoprivrednih hemičara, 1903. godine je počeo proučavati biljku od koje se dobiva kikiriki i istraživati na koje se sve načine ona može upotrijebiti. S vremenom je dobio više od 300 proizvoda, među ostalim i razna pića, kozmetičke preparate, boje, lijekove, sapun, sredstvo za uništavanje insekata i štamparsku boju.

Sirov, pržen, slan, neslan – uvijek ljekovit

Nutricionistički gledano, kikiriki je veoma vrijedan plod, bogat bjelančevinama, biljnim vlaknima, različitim mineralima i vitaminima (niacinom, tiaminom, vitaminom E i vitaminom K). Može se jesti sirov i pržen, slan i neslan, te se od njega mogu proizvesti poznati kikiriki maslac i ulje.On sadrži vitamine grupe B koji daju sjaj kosi i umirujuće djeluju na nervni sistem, i vitamine grupe E koji stimuliraju funkciju spolnih žlijezda. Ljekovite i hranjive osobine kikirikija blagotvorno, utječu na spolnu potenciju, ali poboljšavaju pamćenje, pažnju i sluh. Koristan je kod jake iznemoglosti i teških oboljenja. Mnogi su stanovnici Indonezije uvjereni kako nema boljeg sredstva protiv umora od “tempe” – presovanih kolutića kikirikija preprženih u vrućem ulju.




Kikiriki i njegovo ulje predstavljaju efikasno sredstvo za izlučivanje žuči. Zahvaljujući tome što sadrži kalija 30 puta više nego natrija, kikiriki ima i dehidrativna svojstva. Tzv. biljno mlijeko od kikirikija dobro je sredstvo u liječenju nekih vrsta čireva i želučanih bolesti, dvanaestopalačnog crijeva i gastritisa.

Izvor: alternativaljekovitogbilja.info

SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar