Sastojci:
1 kg zrelog paradajza
4 češnja bijelog luka
2 čajne kašike soli
1 čajna kašika bibera
1 čajna kašika šećera
1 čajna kašika čilija u prahu
2 prstohvata bosiljka
1 prstohvat origana
1 supena kašika ulja
Priprema:
1.
Paradajz oprati i oguliti, pa ga narezati na kockice. Bijeli luk izrezati što sitnije.
2.
Na ugrijanom ulju sasvim kratko propržiti bijeli luk, pa mu dodati isjeckani paradajz.
3.
Odmah dodati so, biber i šećer, pa dobro promiješati.
4.
Kuhati na laganoj vatri 45 minuta, povremeno miješati i usput pritiskati gnječilicom za pire.
5.
Desetak minuta prije kraja kuhanja, dodati čili, bosiljak i origano.
NAPOMENA:
Za pripremu ovog umaka potrebno je koristiti što zreliji paradajz, onaj koji se sam pretvara u sok već dok ga režete.
Izvor: coolinarka.com
0 komentari :
Objavi komentar