Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » » BOJA HRANE GOVORI MNOGO: Ove industrijske boje su otrovne, izbacite ih iz prehrane!

BOJA HRANE GOVORI MNOGO: Ove industrijske boje su otrovne, izbacite ih iz prehrane!

Written By Zaboravljeni Recepti on subota, 24. rujna 2016. | 00:35:00



Boja karamele upotrebljava se u gaziranim pićima, slatkišima, sladoledima, ali i umacima za meso koje se teško može povezati s karamelom. Ako ste mislili da je karamela rastopljeni šećer, u gadnoj ste zabludi. Boja karamele proizvodi se sintetički u reakciji šećera, amonijaka i sulfita. Taj proces rezultira kemikalijama neobičnog imena 2-metilimidazolom i 4-metilimidazolom, koje se povezuju sa zdravstvenim tegobama poput primjerice problema sa štitnjačom, jetrom, leukemijom, a uzrokuju i rak pluća.

Kako bi zadržali boju i miris hrane koja se industrijski prerađuje, proizvođači prije pakiranja moraju dodavati umjetne boje, okuse i mirise kako bi popravili izgled smjese pa stoga treba obratiti pažnju na boje.



Boja karamele upotrebljava se u gaziranim pićima, slatkišima, sladoledima, ali i umacima za meso koje se teško može povezati s karamelom. Ako ste mislili da je karamela rastopljeni šećer, u gadnoj ste zabludi. Boja karamele proizvodi se sintetički u reakciji šećera, amonijaka i sulfita. Taj proces rezultira kemikalijama neobičnog imena 2-metilimidazolom i 4-metilimidazolom, koje se povezuju sa zdravstvenim tegobama poput primjerice problema sa štitnjačom, jetrom, leukemijom, a uzrokuju i rak pluća.

Stručnjaci iz američkog ‘Center for Science and Public Interest’s’ objavili su listu aditiva koje je dobro izbjegavati, a boja karmele jedna je od vodećih. Inače, postoje čak četiri tipa te boje, a dvije koje se dobivaju pomoću amonijaka štetne su za zdravlje. Objasnili su da postoje i jasni dokazi kako je riječ o tvarima koji izazivaju kancerogene promjene kod životinja.
Doznati o kojem tipu boje karamele je riječ može se uglavnom na omotu proizvoda.



Osim boje karamele nije dobra ni žuta. To su umjetne boje koje se rabe za bojanje hrane i pića, a pronaći ih se može u kremama za slatkiše, raznim semfovima i umacima kao i pekarskim proizvodima.

Žuta boja dopuštena je za korištenje, ali stručnjaci ih povezuju s problematičnih ponašanjima kod djece kao što je hiperaktivnost, a povezuje se čak i s rakom. Brojne Britanske tvrtke uklonile su stoga ove boje iz hrane, a zakon nalaže i da se žuta boja mora navesti na popisu sastojaka. Pažnju valja obratiti i na crvenu, zelenu i plavu boju koje se koriste u 90 % obojene hrane.

Izvor: coolinarka.com
SHARE

About Zaboravljeni Recepti

0 komentari :

Objavi komentar