Bučino je ulje bogato vitaminima A, E, C i K, a kada je svježe, sadrži više od 60 posto nezasićenih masnih kiselina. Osim toga, sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, omega 6 i 9, minerale (fosfor, kalcij, magnezij, kalij) te elemente u tragovima (željezo, cink, mangan), lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu. Zahvaljujući svemu tomu, utjecaj ovoga uljana zdravlje itekako je velik. Da stvar bude bolje, sjajno se uklapa u salate i mnoge kombinacije namirnica.
Bučino ulje ima brojne zdravstvene dobrobiti:
– regulira problem uvećane prostate
– liječi infekcije mokraćnog sustava
– regulira kolesterol
– pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja
– regulira probavu
– pospješuje normalan rad bubrega
– poboljšava imunološki sustav
– pozitivno utječe na vid
– pozitivno utječe na raspoloženje
– povoljno djeluje na kožu
– sprječava opadanja kose
Ulje treba uzimati tri mjeseca na sljedeći način:
– 2 žlice
– 2 puta dnevno (ujutro uz doručak i uvečer uz večeru)
U kombinaciji s hranom
Osim što njime možete začiniti bilo koju salatu, bučino ulje možete preliti preko kuglice sladoleda ili pak voćnoga kupa. Kao slana grickalica odlične su bučine koštice prepržene upravo na bučinu ulju. Želite li najbolju kvalitetu pri odabiru ulja u trgovinama, pazite da je ulje hladno prešano, odnosno da je nastalo cijeđenjem koštica jer je upravo ono najcjenjenije.
Izvor: dnevno.hr
0 komentari :
Objavi komentar